Het verhaal van

Onze oesterkweek

Al meer dan 20 jaar kweekt De Oestervisser oesters in hun kweekgebieden. Benieuwd naar het ontstaan van ons bedrijf en onze kweekprocessen? Kijk dan op deze pagina!

Het ontstaan van

onze kwekerij

De Oestervisser BV is een oesterkweekbedrijf die zijn werkzaamheden voornamelijk uitvoert op de Oosterschelde. De Oestervisser BV is opgericht in het jaar 2002 door twee schoonbroers. Allereerst lag de focus van de onderneming op de oesterkweek en de kreeften-/palingvisserij. Om deze werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, werden verschillende boten (de Ye-26 en de Ye-126) aangeschaft en vergunningen verkregen. Stap voor stap hebben we onze kweekgebieden uitgebreid en geoptimaliseerd om op de beste voedselrijke gebieden te kunnen kweken. We werken met de natuur en dit vraagt steeds weer vernieuwingen in onze oesterkweek. In het jaar 2015 werden we geconfronteerd met de opmars van de oesterboorder in de Oosterschelde. Deze oesterboorder is een klein schelpje die gaatjes maakt in de oesters met als gevolg dat de oester doodgaat. Door deze opmars werdt het in die tijd steeds moeilijker om oesters te kweken aan de hand van de traditionele bodemkweek. Om deze reden is er in die tijd veel geexperimenteerd met de zogenaamde ”Off-bottom” kweekmethode.

Na verloop van tijd bleek dat de off-bottom kweekmethode effectief was in de Oosterschelde. Na veel experimenten hebben we een kweekmethode ontwikkeld, waardoor we onderscheidende oesters kunnen kweken. Doordat de off-bottom kweekmethode alleen wel veel tijd en energie vraagt, is in het jaar 2023 besloten om de focus volledig te leggen op het kweken van kwalitatieve oesters en hebben we de kreeften-/palingvisserij verkocht.. Het kweken van onze oesters doen we nu aan de hand van de bodemcultuur, de off-bottom methode en een combinatie van deze kweekmethodes.

Tegenwoordig bestaat het team van De Oestervisser uit 7 vaste werknemers en 5 vakantie-/weekendmedewerkers. Dit team is met hun schepen elke dag bezig om de beste oesters te kweken. Naast deze werkzaamheden worden er ook regelmatig rondvaarten georganiseerd. Tijdens deze rondvaart vertellen we alles over onze oesterkwekerij.

World of Oysters & Oesterij

Sinds 2021 werkt De Oestervisser nauw samen met de World Of Oysters en de Oesterij. In deze samenwerking bundelen we onze krachten samen en kunnen we zo oesters van hoge kwaliteit kweken.

Meer informatie over

De kweekmethodes

Onze oesters kweken wij aan de hand van verschillende kweekmethodes. Hieronder zie je wat deze kweekmethodes inhouden.

De bodemkweek is de traditionele kweekmethode die in de Oosterschelde wordt gebruikt. Het houdt in dat oesters op de bodem van de Oosterschelde worden gekweekt. 

Voortplanting

Op de bodem worden voornamelijk diploïde oesters gekweekt. Dit betekend dat de oester zichzelf voortplant. Dit gebeurd als het zeewater een temperatuur heeft van meer dan 15 graden. Kleine oesterlarfjes kleven zich vast een schelpen, stenen of wat dan ook. Om die reden zaaien oesterkwekers lege mosselschepen op hun percelen, zodat deze schelpen deze larfjes op kunnen vangen. Na verloop van tijd groeien deze oesters en zie je oesterbroed op schelpen zitten.

Werkzaamheden bodemcultuur

De oesters op de bodem worden regelmatig gesorteerd en verzaaid naar verschillende percelen om de groei van de oester zo goed mogelijk te stimuleren. Dit wordt gedaan door met visnetten over de bodem te gaan en zo de oesters te vangen. Aan boord van het schip komen deze oesters over een band en worden deze zo uitgezocht. 

De Aanleiding

De off-bottom kweekmethode wordt sinds een aantal jaar gebruikt in de Oosterschelde. De aanleiding hiervoor was een kleine roofslak, de oesterboorder. Deze roofslak boort een gaatje in jonge oesters, waardoor de oester doodgaat. Deze roofslak leeft op de zeebodem en door de opmars van deze oesterboorder in het jaar 2015, werdt het steeds moeilijker om oesters te kweken op de bodem (de bodemcultuur). Om die reden zijn Zeeuwse oesterkwekerijen opzoek gegaan naar een alternatief.

Tijdens deze zoektocht is er gekeken naar de oesterkweek in andere landen. De off-bottom kweekmethode wordt al jaren gebruikt in landen zoals Frankrijk en Ierland. Na jaren van testen en experimenteren, zijn we in staat om goed om te gaan met deze oesterboorder en ondanks deze dreiging toch oesters te kunnen kweken. 

Het kweekproces

Door middel van de off-bottomkweekmethode worden triploïde oesters, maar ook diploïde oesters op tafels gekweekt in de Oosterschelde. Kleine oesters van 6/8 mm komen uit hatcheries (broedhuizen) naar Yerseke toe. Deze oesters leggen we in zakken op de tafels in één van onze tafelparken. 

Om een mooie volle oester te kweken, wordt er veel aan deze oesters gewerkt. Zakken worden geschud, omgedraaid, gesorteerd en uitgedund, wat een positief effect heeft op vorm en de kwaliteit van de oester. Dit zijn intensieve werkzaamheden, maar het zorgt voor een kwalitatief goede en smaakvolle oester!

Oesterij Speciaal

De Oesterij Special wordt gekweekt in zakken en mandjes die worden vastgezet aan oestertafels. Deze mooie volle oesters komen uit de beste kweekgebieden, gelegen in het nationaal park Oosterschede, met veel stroming en een hoog voedselaanbod. Door de golven en het getij krijgt deze oester een mooie diepe vorm en een dikkere schelp. Omdat het een special betreft, is de oester mooi vol. Dit zorgt voor een rijke, romige smaakbeleving

Kweekmethode

Off-bottom kweek

Kweekgebied

Oosterschelde

De Zeeuwse Creuse wordt gekweekt op bodempercelen in de Oosterschelde en is herkenbaar aan de ruwe, grillige buitenkant. Na 2 á 3 jaar is de Zeeuwse Creuse geschikt voor consumptie. De Oosterschelde is een ideaal gebied voor de kweek van deze prachtige oester. Dit komt door de beschutte ligging, de temperatuur en het zoutgehalte van het zuivere water.

Kweekmethode

Bodemcultuur

Kweekgebied

Oosterschelde

De bekende Zeeuwse platte oester, te herkennen aan zijn ronde platte vorm, word op de bodem gekweekt. De kweek van de Dutch Imperial Oysters vraagt veel aandacht en zorgvuldigheid van de kweker en de oester is pas na 3 tot 6 jaar consumptiegeschikt. De Dutch Imperial oester houdt van rust, kan niet tegen vorst en wordt daarom gekweekt op percelen die niet droogvallen. De platte oesters Unieke complexe smaak voor de echte oesterliefhebber en kenner; romig en krachtig, met een lange nasmaak.

Kweekmethode

bodemkweek

Kweekgebied

Oosterschelde

Meer over

Onze oesters

De Oestervisser kweekt met de bovenstaande methoden meerdere soorten oesters. Klik op de oesters voor meer informatie!

Het kweken van onze oesters doen we in nauwe samenwerking met de World of Oysters en de Oesterij. Daarom leveren we ook al onze oesters aan de World of Oysters. Voor particulieren zijn de oesters te koop via de Oesterij.

Nationaal park

De Oosterschelde

Onze oesters worden voornamelijk gekweekt in het Nationaal park De Oosterschelde. Dit gebied is een Natura 2000 gebied. Door de uitstekende waterkwaliteit, met veel voedingsstoffen voor de oester, is dit gebied een uitstekende plek om oesters te kunnen kweken. 

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media

Volg De Oestervisser op social media en blijf op de hoogte! Regelmatig delen wij berichten over ons bedrijf, onze oesterkweek en eventuele rondvaarten.